Ako riešiť krízový stav na našich cintorínoch – napísali o nás

Pochovávanie zosnulých, a najmä hrobové miesta, začínajú byť na viacerých našich cintorínoch problémom, ktorý niekde prerastá až do akútnych rozmerov. V mnohých z nich totiž voľné miesta ubúdajú najmä z dôvodu, že rozširovať cintorín jednoducho nie je kam. Sú mestá či obce, kde tento problém vyriešili novým cintorínom, lenže čo v tých, kde na to nie je vhodná lokalita?

Novozámocký výrobca náhrobných doplnkov prišiel s riešením, ktoré správcom cintorínov nielen výrazne pomôže, ale navyše je veľmi estetické a posunie výzor cintorína na vyššiu úroveň. V  inulosti bol najpoužívanejší spôsob ukladania zosnulých do zeme. Pozostalí na miestach, kde na veky odpočívajú ich príbuzní stavali väčšie či menšie náhrobné kamene, a práve tieto rýchlo zaplnili cintoríny. V súčasnej modernej dobe sú stále častejšie kremácie zosnulých, ktoré síce problémy s hrobovými miestami čiastočne riešia, ale urnové steny, alebo úložiská spopolnených pozostatkov do menšieho hrobu v zemi, nie sú vždy na estetickej úrovni. Problémy s nedostatkom hrobových miest, ale tiež s estetikou urnových stien by mal vyriešiť modulárny urnový systém MODU-AL. „Rozličné rozmery, tvary a umiestnenia hrobov spôsobujú na cintorínoch vizuálny zmätok, lebo pozostalí chcú mať krajší hrob ako sú tie ostatné. Často sa nebránia použitiu štýlov, ktoré by sme mohli nazvať nevkusné. Modulárny urnový systém MODU-AL zabezpečí estetiku, funkčnosť a čistotu línií. Navyše, nezanedbateľná je i finančná náročnosť. Nároky na nové hrobové miesta totiž prinášajú obciam zvýšené náklady. Modulárny urnový systém ponúka využitie existujúcich miest na cintorínoch, so zameraním aj na ekonomiku v prepočte hrobov na m2 , lebo tento pomer je 10:1,“ prezrádza konateľ novozámockej spoločnosti Andrej Višňovský. Za pravdu mu dáva i predseda Asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž. „Mnohé cintoríny sú už veľmi preplnené hrobmi, preto projekt tohto systému urnových stien má logiku, navyše nie je náročný na prácu a dá sa vo veľmi krátkom čase zložiť priamo na cintoríne. Z môjho pohľadu bude starostami a správcami cintorínov v nasledujúcom období pomerne hojne využívaný. Toto je jedna z ciest do budúcna ako nezväčšovať cintoríny, či stavať nové, a pritom zachovať ich určitú estetičnosť,“ myslí si L. Stríž.

Estetický a navyše cenovo výhodný

Systém MODU-AL prináša nové možnosti v rámci cintorínskej architektúry. „Je to modulárny, estetický, konštrukčne a ekonomicky výhodný systém uchovávania pozostatkov zosnulých. Navyše, je časovo a finančne výhodnejší ako náročná výstavba a betonáž kolumbárií, pričom modularita systému umožňuje vytvárať rôzne veľkosti a tvary zoskupení. Riešení je v podstate nespočetné množstvo,“ netají A. Višňovský. „Veľmi sa mi páči aj tá časť celého projektu, kde je možné urnové veci namontovať priamo na stenu obradnej siene. Celým projektom a spôsobom, ako budú zložené tieto urnové systémy, sa rozhodne zvýši i estetika cintorínov,“ pridáva L. Stríž. „Takéto riešenie sa mi pozdáva, a pokiaľ som bola vo funkcii, mali sme isté plány s postavením takéhoto urnového systému aj na našom cintoríne. Problémy s hrobovými miestami síce nemáme, ale ľudia si takéto niečo stále viac žiadajú a je o to záujem,“ prezradila Mária Czuczorová, exstarostka Andoviec pri Nových Zámkoch. Systém MODU-AL je ponúkaný v piatich typových riešeniach:

  1. SCHRÁNKA NA HROB
  2. URNOVÝ HROB
  3. SOLITÉR
  4. KOLUMBÁRIUM
  5. HROBKA

Odkaz na článok z novín TU